Війна в Україні ставить покоління дітей на межу існування

Майже через рік після початку ескалації війни в Україні 24 лютого 2022 року ціле покоління дітей пережило 12 місяців насильства, страху, втрат і трагедій. Не існує жодного аспекту життя дітей, на який не вплинув би конфлікт, під час якого діти гинуть, зазнають поранень, вимушено залишають свої домівки, пропускають найважливішу для них освіту і позбавляються переваг безпечного і спокійного життєвого середовища. 
Про це повідомляє UNICEF.
"Діти в Україні пережили рік жаху, – заявила Виконавчий директор ЮНІСЕФ Кетрін Рассел. – Мільйони дітей будуть засинати, відчуваючи холод і жах, і прокидатися в надії на закінчення цієї жорстокої війни. Діти гинуть і отримують поранення, а багато хто з них втрачає батьків, братів і сестер, свої домівки, школи та ігрові майданчики. Жодна дитина ніколи не повинна переносити такі страждання".
"Дітям потрібне припинення цієї війни і стійкий мир, щоб вони змогли знову повернутися у своє дитинство, до нормального життя і почати зцілюватися та одужувати, – зазначила Рассел. – Доти, доки цього не станеться, вкрай важливо, щоб питання психічного здоров'я дітей та їхні психосоціальні потреби набули пріоритетного характеру. Це має включати в себе відповідні до віку дитини заходи щодо забезпечення дбайливого догляду, підвищення життєстійкості та, особливо для дітей старшого віку і підлітків, надання їм можливості озвучувати свої проблеми".
Ще більше посилюючи цю проблему, війна порушила процеси освіти для більш ніж п'яти мільйонів дітей, позбавивши їх почуття структурної стабільності, безпеки, нормальності та надії, яке дає їм навчання в класах школи. Обмежений доступ до шкіл настав після того, як два навчальні роки було втрачено внаслідок пандемії COVID-19 і після понад восьми років збоїв у навчальних процесах для дітей, які живуть на сході України.
ЮНІСЕФ продовжує закликати до забезпечення безкомпромісного, безпечного, оперативного та безперешкодного гуманітарного доступу, припинення нападів на дітей та необхідну для них інфраструктуру, включно зі школами, лікарнями та системами водопостачання і каналізації, недопущення використання шкіл у цьому конфлікті, а також припинення застосування зброї вибухової дії в населених районах, що безпосередньо відповідає за вбивство й нанесення каліцтв сотням дітей. Насамперед ЮНІСЕФ продовжує виступати за припинення бойових дій.
У грудні 2022 року ЮНІСЕФ звернувся зі своїм щорічним "Закликом до гуманітарних заходів в інтересах дітей". ЮНІСЕФ вимагає 1,1 млрд. дол. США для задоволення нагальних і більш довгострокових потреб 9,4 мільйона осіб, включно з 4 мільйонами дітей як усередині, так і поза межами України, які, як і раніше, глибоко зачеплені війною, що триває в країні. Фінансування дасть змогу ЮНІСЕФ надавати, підтримувати й розширювати найважливіші послуги в галузі охорони здоров'я, харчування, захисту дітей, запобігання гендерному насильству, водопостачання і засобів санітарії та соціального захисту поряд із зусиллями урядів із надання надзвичайної допомоги та відновлення. Це забезпечить своєчасне забезпечення готовності до нових хвиль внутрішнього переміщення населення всередині країни та біженців.
Економічна криза, в умовах якої величезна кількість сімей повідомляють про значну втрату доходів, а також викликана війною енергетична криза руйнують благополуччя дітей і сімей. Під час нещодавнього обстеження ЮНІСЕФ 80 відсотків респондентів відзначили погіршення свого економічного становища, тоді як проведений ЮНІСЕФ аналіз показує, що частка дітей, які живуть в умовах злиднів, майже подвоїлася: з 43 до 82 відсотків. Особливо гостро ситуація складається для 5,9 мільйона осіб, які наразі входять до числа переміщених осіб у межах України.
Війна також чинить руйнівний вплив на психічне здоров'я і благополуччя дітей. За оцінками, 1,5 мільйона дітей наражаються на ризик депресії, тривоги, посттравматичного стресового розладу та інших проблем психічного здоров'я з потенційними довгостроковими результатами і наслідками.
Повністю знищено можливості доступу дітей і сімей до основних послуг. Повідомляється про пошкодження або руйнування понад 800 медичних закладів унаслідок артобстрілів та авіаударів, причому такі напади вбивають і завдають серйозних травм як пацієнтам, включно з дітьми, так і медичним працівникам, і обмежують доступ до медичної допомоги. По всій країні тисячі дітей, які рятуються від конфлікту, позбавлені життєво важливих вакцин для захисту від поліомієліту, кору, дифтерії та інших небезпечних для життя захворювань.
З 24 лютого 2022 року ЮНІСЕФ завдяки підтримці міжнародної спільноти надав навчальні матеріали 1,8 мільйона дітей, включив понад 2,5 мільйона дітей у формальну та неформальну освіту, надав психіатричну та психосоціальну підтримку 4,6 мільйона дітей та їхніх опікунів, надав послуги з реагування на гендерне насильство 725 тисячам жінок і дітей, забезпечив доступ до безпечної води для 5,6 мільйона осіб, надав медичні послуги 5,4 мільйона осіб і надав багатоцільову грошову допомогу 27,700 домогосподарствам усередині України й у країнах, що приймають біженців".
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment